dilluns, 12 de juliol del 2010

El Balcó de Santaïna



Sector d'escalada situat aprop del Malpas de Taravil, queda "casi" davant. Santaïna es el nom de la balma que passem en l'apoximació.

Actualment amb 30 vies i uns 6 projectes.La roca es conglomerat, algunes vies una mica brutes però segur que amb una mica de temps quedaran ben netes. Orientació Sud.

Per arribar hem de continuar per la pista cimentada del Malpas, fem una corba molt tancada a l'esquerra i poc després trobem un altre corba de 180º a la dreta, aquí aparquem. Creuem el filat per una "porta", creuem un rierol i continuem amb direcció Sud, sense perdre alçada. Saltem un altre filat i seguim el camí. En uns 5 minuts estem al sector. (Us podeu descarregar el track del Wikiloc).

Les vies estan ressenyades de dreta a esquerra, que es com ens les trobem al arribar. Encara no hi ha els noms, però no es difícil situar-les.

Es un sector que ha rebut molt poques visites, es d'agrair que feu les necessitats lluny del camí i dels peus de via, així com esborrar les cleques (si es que les necessiteu) per tal de mantenir-lo net.

Finalment el problema dels graus :) son orientatius, agraïm totes les aportacions que pugueu fer al respecte als comentaris.

























TRACK:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1021287

10 comentaris:

  1. Hola companys, em van passar el vostre enllaç i us envio alguna informació per complementar les ressenyes.
    4-Vampiria 7b Tati
    5-Berjaula 6c+ Tati
    8- Projecte no acabat Edu Gilabert
    9-Esperó del Crostó 6c o 6c+ Edu i Tati
    Hi ha alguna via que teniu com a interrogant que hem escalat, t'envio el que diu la gent
    23- 7b
    24- 7a
    Salut!

    ResponElimina
  2. Gràcies per la informació, continuarem actualitzant.
    Salut

    ResponElimina
  3. Menys mal que a part d'escalar i equipar os agrada llegir i escriure..... Gracies per aquesta feina

    ResponElimina
  4. L'esperó del crostó potser abans que res l'haurieu de netejar doncs... va pels equipadors, ja que és ben guapa. però guarra n'és un rato també! apa salut!

    ResponElimina
  5. Complicada tasca amb aquella part baixa de cartró-pedra... Tal com dius la línia val la pena per estètica i espectacular. La feina de neteja va ser llarga, titànica i feta amb consciència. Si encertes l'itinerari que ens va semblar més lògic i que vam triar per fer la secció dels primers bolts està força sanejat i la sensació és bona però costa de veure perqué no és gens evident i si no hi ha magnesi encara pitjor. Recomanar-vos un cop mosquetonejat el 2on parabolt no anar per l'esquerra o recte. Millor anar primer un xic a la dreta a buscar un bon bidit (ma D) per tot seguit agafar un parell de biditets petits però del tot compactes i flanquejar cap a l'esquerra horitzontal a buscar un bon canto per ma E del qual mosquetonejar el 3er punt.
    Potser amb el temps apareixeran altres maneres millors i s'acabarà de netejar
    Això si, els parabolts van quedar atòmics o sigui que no patiu si es trenca alguna presa... je, je.
    Bones tardes al Balcó
    Tati

    ResponElimina
  6. Jo em vaig quedar amb la sensació d'anar sempre un punt més a la l'squerra de la línia i dels mosquetonatges... segurament, com vaig escriure a sobre, per l'aparença inicial d'aquells crostonets ataronjats. La via s'ens dubte és atractiva i picantona, difícil a vista.
    apa salut

    Chuek

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies per les vies en aquest indret tan bonic! Lògicament, encara es trenquen algunes coses, però així tenen més gràcia! Que ho volem tot ben mastegat òstia!

    Per cert, dues observacions:

    1) Barjaula va amb "a", donem corda al català, collons!
    2) Les vies que es veuen a la franja de sota estan fetes?

    Gràcies!

    l.

    ResponElimina
  8. Fetes vol dir equipades? ho estàn algunes, jo almenys vaig escalar en una placa ben guapa i llarga, entre el 7a i el 7a+ les dues que vam fer...!
    sens dubte el balcó és interessant!
    Pel tema de la roca, sempre podria ser pitjor no?
    Donem corda al català i a l'escalada sostenible i respectuosa!

    Chuek

    ResponElimina
  9. Què tal mestres berguedans?

    Us faig cinc cèntims del que hi havia al pis de baix del Balcó abans que marxés al juny (de fet, va ser l'últim sector que vaig visitar abans d'exiliar-me...). Sobre els graus, com sempre, que cadascú se'ls baixi o pugi al gust.

    Per arribar-hi cal resseguir tota la franja del sector principal i seguir caminant uns 150m un cop la paret canvia d'orientació. En un punt concret trobem una canal marcada amb una fita, on hi ha una corda fixa per baixar un curt ressalt. Llavors només cal seguir el peu de paret per acabar trobant les vies.

    La primera és un solitària via que queda a la vertical de les 32-37 del pis de dalt, on trencarem alguna crosteta.
    - Sabarruts 6b (Tati)

    Uns 25 o 30m més a la dreta, trobem la planxa desplomada on hi ha les vies més bones. Just abans però, hi ha una via d'aquelles que els passos són més difícils de veure que no pas de fer.
    - Falsos cistellaires 6c (Jortx).

    Pel que fa a la planxa, tenim 5 vies (i mitja) que són molt recomanables, de forats i continuitat, alguna amb pas concentrat:
    - Tornassol 7a (Tati)
    - Finestra al món 7b (Tati)
    - Triplet de pitet 6c (Jortx)
    - Vaques magres 7a (Jortx)
    - projecte (Jortx), reunió i una xapa, espero acabar-la ara a la tardor quan torni.
    - Bufanúvols 7a+ (Tati)

    I just a la dreta, un parell de vies més que serveixen per complementar el sector, la primera amb un final estrany i la segona molt concentrada al bombo:
    -Bufaplanetes 6b+ (Tati)
    -Caracremada 7a (Tati)

    Totes les comentades estan encadenades, però com a dalt, alguna cosa pot petar. Si qualsevol s'anima a equipar-hi alguna altra cosa, d'espai n'hi ha per alguna cosa interessant.

    Vinga, salut a tots!

    ResponElimina